Paraguay
Het kruid Stevia Rebaudiana Bertoni, kortweg stevia, komt oorspronkelijk uit Paraguay. De Guarani-
indianen gebruiken stevia al 1500 jaar om haar kruidenthee en voedsel mee te zoeten. In de
zestiende eeuw namen de Spaanse veroveraars de plantjes van hun strooptochten in Zuid-Amerika
mee naar huis. Hierdoor begon de wereldwijde opmars van stevia en maakten de Europeanen voor
het eerst kennis met stevia.
Antonio Bertoni
Pas aan het eind van de negentiende eeuw ontstond er in West-Europa serieuze interesse in stevia. In
1887 bestudeerde de wetenschapper Antonio Bertoni het zoete kruid en van hem zijn de eerste
publicaties over stevia bekend. De ontdekking van een nieuwe soort stevia werd aan hem
toegeschreven en het kruid kreeg de officiële naam Stevia Rebaudiana Bertoni.
Stevioside
Nadat stevia vele eeuwen uit het wild was geoogst, werd begin 20e eeuw in Paraguay begonnen met
het cultiveren van de plant. Er werden grote plantages aangelegd en in 1931 lukte het om stevioside,
het zoete bestanddeel van stevia, te extraheren. Dit extract bleek veilig voor consumptie en maar
liefst 300x zoeter dan gewone suiker. Echter door het ontbreken van de kennis van de benodigde
techniek duurde het nog ruim 30 jaar voordat stevioside in grote hoeveelheden kon worden
geproduceerd.
Goedkeuring
Japan was het eerste land buiten Paraguay waar stevioside op grote schaal werd geproduceerd. Dit
had alles te maken met de officiële beperking op het gebruik van kunstmatige zoetstoffen in 1970.
Door de behoefte aan een verantwoord zoet alternatief kwam stevioside in beeld. Na grondig
onderzoek werd begin jaren tachtig stevia als zoetstof in Japan goedgekeurd. Landen als China,
Korea, Israël, Uruguay en Brazilië volgden snel dit voorbeeld.
Inmiddels wordt stevia wereldwijd door miljoenen consumenten als natuurlijk zoetstof gebruikt. In
thee en koffie, maar ook in zuivel, frisdranken en sauzen wordt stevia gebruikt als suikervervanger.
Japan is nog steeds de grootste gebruiker ter wereld en ook in Brazilië, wordt stevia gezien als “dé
zoetstof van de toekomst”.
Bron: Literatuuronderzoek Janet de Jong